El passat dijouss 19 de setembre es va celebrar el Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors seguit de les Jornades tècnic-científiques sobre el retorn dels grans carnívors a zones de muntanya els dies 20 i 21 de setembre.
En el simposi es van donar a conèixer mètodes per prevenir els danys dels grans carnívors europeus i les experiències resultats de l’aplicació d’aquests. Es va parlar de tancats electrificats, gossos de protecció, pastors, agrupament de ramats, collars amb LEDs i ultrasons, costos… Un dels punts forts del simposi va ser la participació de quatre ramaders que varen donar el seu punt de vist davant la presència d’os als Pirineus i al Cantàbric. Aquests van remarcar que és imprescindible una bona gestió per part dels governants per fer compatible els dos interessos però que era i és factible la convivència.
Les Jornades es van dividir en diversos blocs interconnectats. En el primer es va parlar de l’ós bru als Pirineus on Santiago Palazón del Departament de Territori i Sostenibilitat i també membre de FELIS va realitzar una primera ponència on va explicar el projecte PirosLife iniciat el 2014 i que finalitza aquest any 2019. Els següent bloc es va parlar d’altres experiències europees amb l’os bru, on varen venir ponents d’Eslovènia, Polònia i Itàlia. El tercer bloc es va parlar d’experiències europees amb altres carnívors, el linx i el llop, els ponents van explicar les experiències d’Espanya, França i Catalunya. I finalment les jornades van acabar amb una ponència de l’os andí i la gestió per la coexistència amb els humans i la ponència on es va explicar l’esborrany del Pla de conservació de l’ós bru a Catalunya pel 10 pròxims anys per part del mateix Santiago Palazón.
En el següents enllaços podreu trobar més informació tant de les jornades com del projecte PirosLIFE: