Aquest mes de desembre arrenca el “Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors”, que es preveu aplicar a una vintena de localitats catalanes. Enguany, diferents investigadors del Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) han unificat esforços per tal de dissenyar aquest projecte, que té l’objectiu d’estudiar, a llarg termini, les dinàmiques poblacionals dels mesocarnívors terrestres que habiten el territori català. Paral·lelament, el Pla de seguiment també pretén conèixer la integritat genètica del gat fer (Felis silvestris) a Catalunya, ja que es pot hibridar fàcilment amb el gat domèstic (Felis catus).

Ara per ara, el projecte compta amb setze estacions de seguiment ubicades en zones amb presència confirmada de gat fer, tres en zones que no consten dins la distribució actual de l’espècie i una al País Valencià, en una àrea on el gat fer és present. S’aplicaran els mateixos protocols d’instal·lació d’un mínim de dotze càmeres de fototrampeig i de disseny de dos transsectes de rastres a cadascuna de les parcel·les. Ambdós apareixen a la web i us els podeu descarregar des d’aquí.

El projecte pretén fer un mostreig anual a cada estació de seguiment organitzant-lo en campanyes que tindran una durada d’uns tres mesos. La iniciativa està recolzada per la Fundació Zoo de Barcelona i la Institució Catalana d’Història Natural; també compta amb la participació de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. A més, s’establirà una xarxa de voluntaris que participaran activament en el treball de camp a cadascuna de les localitats estudiades.

 

Geneta / Gat mesquer
(Genetta genetta)
Fagina / Gorjablanc
(Marta foina)
Gat fer / Gat salvatge
(Felis silvestris)

Text: Pau Federico, Ferran Sayol, Marc Vilella
Data actualització: 01/12/2020

Comparteix a: