Any d’inici

2020

Territori de l’estudi

Serra de Montclar (PEIN / Xarxa Natura 2000 Valls del Sió – Llobregós)

Descripció

A finals de 2020 es va posar en marxa la Parcel·la de Seguiment Permanent de Carnívors (PSPC) a la Serra de Montclar a les comarques de la Noguera i l’Urgell. La parcel·la forma part del projecte de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors de Catalunya i compta amb l’ajuda de nombrosos voluntaris i d’entitats com EGRELL (Institució per l’Estudi, Gestió i Recuperació dels Ecosistemes Lleidatans) i el grup de Biologia de la Conservació del CTFC (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya).

L’elecció de l’àrea d’estudi es va dur a terme basant-se en prospeccions i cites de gat fer d’anys anteriors. L’any 2019 s’havia detectat un exemplar de gat fer a l’espai natural de Serra Llarga – Secans de la Noguera durant uns tallers sobre micromamífers impartits pel biòleg Fermí Sort, mentre que aproximadament durant les últimes dues dècades, prospeccions dutes a terme pel CTFC i entrades d’exemplars ferits o morts al Centre de Fauna de Vallcalent (CFV) ja havien anat confirmant la presència d’exemplars genèticament purs d’aquesta espècie tan emblemàtica a la Plana de Lleida, i en concret, a l’àrea d’estudi. Per una altra banda, les característiques de l’àrea pel que fa a presència de granges i masies que normalment faciliten la presència de gats domèstics lliures, feia de Montclar, una zona idònia per l’estudi d’hibridisme entre poblacions de gat salvatge i domèstic. 

La zona on s’han instal·lat les càmeres forma part de l’espai PEIN / Xarxa Natura 2000 Valls del Sió – Llobregós i consisteix en un mosaic agroforestal format per conreus herbacis extensius de secà barrejats amb clapes d’alzinars, carrascars, brolles de romaní, timonedes i savinoses. Les abundants formacions de marges i pedra afavoreixen que a la zona hi trobem una alta densitat de conill, fet que propicia que s’hi observin nombroses espècies de rapinyaires i que sigui un bon lloc per trobar-hi gat fer i altres mesocarnívors. Tot i això, la zona també presenta una alta freqüentació per part de caçadors amb gossades, que venen a la zona principalment pel conill i la perdiu. La presència i possible persecució per part dels gossos no només de les seves preses, però també d’altres espècies de fauna, podria dificultar que hi hagués una població estable de gat fer.

A dia d’avui i des que es va iniciar el seguiment, el gat fer tan sols s’ha detectat de forma esquiva en un parell de punts dels dotze totals que formen la parcel·la de seguiment; mentre que altres mesocarnívors com la guineu, el teixó i la fagina, s’han detectat en un major nombre de càmeres i de forma més constant al llarg dels quatre mesos que dura el mostreig. A banda de carnívors, en les càmeres també s’hi ha detectat altres espècies com cabirols, senglars, conills, micromamífers i diverses espècies d’ocells. A part del fototrampeig, a la zona també s’hi duen a terme transsectes lineals per a la recollida d’excrements de gat i posterior anàlisi genètic, seguiment de rastres d’altres carnívors i comptatge de latrines de conill per tal de conèixer l’abundància de l’espècie presa principal del gat fer a les nostres contrades. 

Els resultats obtinguts durant aquesta primera temporada ens porten a pensar que la població de gat fer de la zona és escassa i els pocs individus que la formen no són territorials i per tant deambulen per la zona sense tenir unes rutes marcades, fet que els fa difícils de detectar. Des del grup s’espera que els mostrejos que es duguin a terme en els pròxims anys, ajudin a conèixer una mica millor l’estat i la densitat de la població de gat fer a la zona de Montclar, així com les possibles amenaces o problemàtiques a les quals està exposat. 

Objectius generals

  1. Determinar la presència de gat fer a la Serra de Montclar i estimar la densitat de la població.
  2. Detectar possibles evidències d’introgressió genètica.
  3. Recopilar dades de les poblacions de mesocarnívors

Espècies objectiu

– Gat fer (Felis silvestris)
– Altres mesocarnívors 

Equip del projecte

Aquesta feina no seria possible sense el suport de l’entitat EGRELL, la feina de prospecció a camp del grup de naturalistes de Gat Fer Serra de Montclar, format per: Alba Caballol, Lluís Culleré, David Guixé, Joan Rodríguez, Ariadna Sanglas, Fermí Sort, Gerard Daniel, César Piñol i la col·laboració dels Agents Rurals de les comarques de l’Urgell i la Noguera.

Data actualització: 09/04/2021