Any d’inici

2013

Territori de l’estudi

Osona i comarques del voltant

Descripció

El gat salvatge o gat fer (Felis silvestris), és l’únic representant de la família dels felins al nostre país. És una espècie poc coneguda tant pel que fa als seus costums com a la seva distribució exacta. Per Europa, es distribueix de forma fragmentada i un dels principals perills per a la seva conservació és la hibridació amb els gats domèstics que campen lliurement pel bosc. Estudis genètics demostren que el grau d’introgressió és molt variable entre diferents zones d’Europa, però es desconeix el motiu.

A Catalunya, no tenim dades de la introgressió genètica en les poblacions de gat salvatge, i la informació sobre la seva distribució pel territori és poc precisa i està força antiquada. Des del 2013, el projecte Gat Fer ha utilitzat el foto-trampeig per tal de validar la presència de gat fer a diferents punts de la comarca d’Osona, com ara el Lluçanès, el Montseny o les Serres de Milany. El principal objectiu és conèixer millor la seva distribució geogràfica i estimar la densitat de la poblacions. Un altre objectiu del projecte és recollir excrements dels animals per tal estudiar el grau d’introgressió genètica causada pels aparellaments amb gats domèstics. Per últim, també promou la divulgació de la problemàtica lligada a la conservació de l’espècie.

Cal comentar que gràcies a la tècnica del foto-trampeig també s’obté informació de gran valor sobre altres mamífers que viuen als nostres boscos, un clar exemple n’és la publicació de les primeres cites de marta (Martes martes) a Osona i la primera cita de reproducció a Catalunya (Sayol et al., 2015).

Objectius generals

  1. Conèixer millor la distribució geogràfica del gat fer a Catalunya i estimar la densitat de les seves poblacions.
  2. Estudiar el grau d’introgressió genètica causada pels aparellaments amb gats domèstics.
  3. Promoure el coneixement de l’espècie i les amenaces per la seva conservació entre la societat mitjançant la divulgació.

Espècies objectiu

-Gat fer (Felis silvestris)

Publicacions

Coexistence of predators in time: Effects of season and prey availability on species activity within a Mediterranean carnivore guild (Ecology and Evolution)

El gat fer, el felí dels boscos catalans (El 9Magazín)

El gat salvatge (Felis silvestris) a Catalunya: estudi sobre la seva distribució i coexistència amb altres carnívors (Beca Antoni Jonch 2019, Fundació Barcelona Zoo)

El felí dels nostres boscos (Zoo Bcn)

Un “fantasma” recolonitza el Prepirineu (La Vanguardia)

El gat salvatge al Prepirineu oriental: densitat de les poblacions del Lluçanès i el Bisaura (Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural)

Noves cites de marta al Prepirineu oriental i primera cita de reproducció a Catalunya (Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural)

Treballs de final de grau i final de màster:

Estudi de la influència antròpica en les poblacions de mamífers carnívors a Osona (TFG del Grau en Biologia, Universitat de Vic – UCC)

The coexistence of predators in time: Effects of seasonality and prey availability on species activity within a Mediterranean carnivore guild (TFM del Màster en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat, Universitat Autònoma de Barcelona)

Competencia interespecífica entre el gato montés (Felis silvestris) y otros pequeños carnívoros (TFG del Grau en Ciències Ambientals, Universitat de Girona)

Enllaços a contingut multimèdia

Vídeo divulgatiu sobre la recerca de noves poblacions de gat fer a Catalunya

Efecte Papallona de Catalunya Informació: recent detecció de Gat salvatge al Montseny

Reportatge sobre el Projecte Gat Fer al programa “El medi ambient” de TV3

Memòries anuals

Memòria 2020

Memòria 2018-2019

Memòria 2017

Memòria 2016

Coordinadors

Ferran Sayol, Marc Vilella

Participants

Alberto Muñoz, Anna Vilà, Arnau Tolrà, Carles Martorell, Eric Serratosa, Ferran Oró, Guillem Bagaria, Helena Gallego, Helena Navalpotro, Joana Bastardas-Llabot, Jordi Boixader, Jordi Faus, Jordi Pascual, Josep Solà, Marc Rota, Marçal Pou, Marcos Fernández, Marià Serrat, Noel Caparroz, Pau Pérez, Robert Manzano, Sergi Corominas, Xavier Domene i Xavier Arumí

 

Data d’actualització: 17/05/2020