Any d’inici
2020
Territori de l’estudi
Paratges de Lladurs i Odèn
Descripció
Des del Grup de Biologia de la Conservació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Grup de Natura del Solsonès (GNS), hem començat a estudiar l’estat del gat fer a la comarca del Solsonès, en el marc de la nostra col·laboració i participació amb Felis – Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya. L’hivern del 2020 hem iniciat el seguiment del Gat Fer amb trampeig fotogràfic, transsectes de rastres i recollida d’excrements per tal de conèixer abundàncies i establir una parcel·la d’estudi del gat i dels mesocarnívors presents als paratges de Lladurs i Odèn, així com d’altra fauna.
La parcel·la té un rang d’alçades molt ampli amb algunes zones situades a uns 900 m mentre que d’altres arriben als 1700 m.
Les càmeres s’han procurat situar en zones de camps abandonats o de pastures de manera que es maximitzin les possibilitats de trobar el gat fer, ja que utilitza aquests hàbitats per a caçar.
Els resultats han sigut els esperables en carnívors (molta abundància de guineu i contactes amb teixó, geneta, fagina…). En el referit a herbívors hi ha hagut molts contactes amb cérvol, cabirol, senglar i en una zona concreta també amb mufló.
Pel que fa al gat fer s’han trobat diferents rastres (majoritàriament en forma de petjades) i s’han recollit diverses cites més o menys antigues a la zona mostrejada.
En càmera ha sortit únicament una vegada, a la zona situada al nord de la parcel·la.
Aquesta petita quantitat de contactes ens fa pensar que o bé l’espècie no és abundant o que l’orografia de la zona fa que sigui difícil la seva detecció (encara que també podria ser una combinació de les dues).
Objectius generals
- Determinar la presència de gat fer als paratges de Lladurs i Odèn, i estimar la densitat de la població.
- Detectar possibles evidències d’introgressió genètica.
- Recopilar dades de les poblacions de mesocarnívors
Espècies objectiu
– Gat fer (Felis silvestris)
– Altres mesocarnívors
Equip del projecte
L’equip de naturalistes que en formen part activament del seguiment són: Noel Caparroz, Fermí sort, Víctor Sazatornil, Héctor Núñez, Marca Carrera i David Guixé. Aquests projectes formen part de diversos projectes de Ciència Ciutadana, on hi participen diverses entitats naturalistes i amants dels mamífers d’arreu del territori.
Data actualització: 09/04/2021