Any d’inici

2020

Territori de l’estudi

Paratges de Lladurs i Odèn

Descripció

Des del Grup de Biologia de la Conservació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Grup de Natura del Solsonès (GNS),  hem començat a estudiar l’estat del gat fer a la comarca del Solsonès, en el marc de la nostra col·laboració i participació amb Felis – Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya. L’hivern del 2020 hem iniciat el seguiment del Gat Fer amb trampeig fotogràfic, transsectes de rastres i recollida d’excrements per tal de conèixer abundàncies i establir una parcel·la d’estudi del gat i dels mesocarnívors presents als paratges de Lladurs i Odèn, així com d’altra fauna.
 
La parcel·la té un rang d’alçades molt ampli amb algunes zones situades a uns 900 m mentre que d’altres arriben als 1700 m.
 

Les càmeres s’han procurat situar en zones de camps abandonats o de pastures de manera que es maximitzin les possibilitats de trobar el gat fer, ja que utilitza aquests hàbitats per a caçar.

Els resultats han sigut els esperables en carnívors (molta abundància de guineu i contactes amb teixó, geneta, fagina…). En el referit a herbívors hi ha hagut molts contactes amb cérvol, cabirol, senglar i en una zona concreta també amb mufló.
Pel que fa al gat fer s’han trobat diferents rastres (majoritàriament en forma de petjades) i s’han recollit diverses cites més o menys antigues a la zona mostrejada.
En càmera ha sortit únicament una vegada, a la zona situada al nord de la parcel·la.
Aquesta petita quantitat de contactes ens fa pensar que o bé l’espècie no és abundant o que l’orografia de la zona fa que sigui difícil la seva detecció (encara que també podria ser una combinació de les dues).

 

Objectius generals

  1. Determinar la presència de gat fer als paratges de Lladurs i Odèn, i estimar la densitat de la població.
  2. Detectar possibles evidències d’introgressió genètica.
  3. Recopilar dades de les poblacions de mesocarnívors

Espècies objectiu

– Gat fer (Felis silvestris)
– Altres mesocarnívors 

Equip del projecte

L’equip de naturalistes que en formen part activament del seguiment són: Noel Caparroz, Fermí sort, Víctor Sazatornil, Héctor Núñez, Marca Carrera i David Guixé. Aquests projectes formen part de diversos projectes de Ciència Ciutadana, on hi participen diverses entitats naturalistes i amants dels mamífers d’arreu del territori.

Data actualització: 09/04/2021