El cap de setmana del 25 i 26 de gener van tenir lloc les «I Jornades de Seguiment del Gat Fer» a les poblacions de Prat de Comte (Terra Alta) i Paüls (Baix Ebre), que van comptar amb més d’una cinquantena de persones assistents. Les jornades, organitzades pel grup de treball de la ICHN Felis, Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya, estaven adreçades a tothom que volgués conèixer de primera mà les tècniques d’identificació i seguiment de gat salvatge o gat fer (Felis silvestris silvestris). Les jornades van començar dissabte al matí amb una primera part teòrica al Centre de visitants del Parc Natural dels Ports. En aquesta, Àngel Such Sanz i Pau Federico Arché ens van explicar com identificar i diferenciar els excrements de gat fer dels de la resta de carnívors. Es tracta d’un rastre importantíssim, ja que seguint un protocol de recollida es pot analitzar genèticament i obtenir informació sobre el grau d’introgressió genètica que pateix la població a causa dels encreuaments amb gats domèstics. A més, es van caracteritzar altres rastres que es poden trobar,  com les petjades, i també es va indicar com identificar-lo correctament a través del pelatge per evitar confondre’l amb els gats domèstics més similars. Per últim, es va parlar de la col·locació correcte de càmeres de fototrampeig segons les característiques d’aquestes i de l’entorn en què es volen utilitzar, així com els indrets més propicis per a la detecció de l’espècie.  

Al llarg de les diferents presentacions es van comentar les possibles causes de què el gat fer sigui actualment una de les espècies de carnívors menys freqüents a Catalunya. La interacció amb les persones seria l’amenaça més important i, concretament, l’alliberament o l’abandonament d’exemplars domèstics a la natura, que poden reproduir-se amb individus de gat fer i provocar una disminució de la integritat genètica de les poblacions del felí salvatge i la pèrdua d’algunes de les seves característiques ancestrals que el permeten sobreviure als boscos.  

La segona part va consistir en una demostració pràctica al camp entre la tarda de dissabte i el matí de diumenge. D’una banda, es van col·locar càmeres de fototrampeig que l’endemà es van revisar. De l’altra, es va fer una sessió de mostreig d’excrements a través de diversos transsectes i en un d’ells es va trobar un més que possible excrement de gat fer. La mostra es va recollir seguint la metodologia dissenyada pels mateixos experts que van dirigir les jornades. Un protocol que s’aplica actualment a diversos punts del país.