Qualsevol persona interessada a col·laborar en l’estudi dels mitjans i grans mamífers del país podrà penjar i identificar imatges al projecte Fototrampeig a Catalunya, integrat dins la plataforma MammalWeb. L’eina està pensada per aglutinar i facilitar la gestió de la informació que s’obté a través de les càmeres de seguiment fotogràfic, una tècnica que està guanyant popularitat dins l’àmbit naturalista.

El Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN), amb el suport de la Fundació Zoo de Barcelona, impulsa aquest projecte amb l’objectiu d’implicar a la societat en l’estudi de fauna mitjançant el fototrampeig i afavorir que totes les dades recollides es guardin de la manera més eficient. Les citacions seran propietat del grup, però acabaran penjades al GBIF, el banc públic de dades de biodiversitat més extens del món.

Els usuaris que vulguin participar en el projecte afegint els seus punts de mostreig i les seves imatges o vídeos, hauran de sol·licitar-ho contactant a través d’un formulari al grup FELIS. D’altra banda, també hi podran intervenir persones que no disposin de càmera de fototrampeig, però que vulguin col·laborar en la classificació dels arxius. L’aplicació està dissenyada per tal de no fer mai públic l’emplaçament exacte de la càmera, evitant així possibles furts derivats del seu ús. 

Actualment, la plataforma Ornitho.cat, gestionada per l’Institut Català d’Ornitologia, ja recull una bona quantitat de dades de mamífers, algunes d’elles obtingudes a partir de càmeres. El projecte Fototrampeig a Catalunya no pretén canviar l’hàbit d’introduir citacions concretes i puntuals a Ornitho.cat. L’objectiu és oferir una eina complementària per poder compartir de forma senzilla grans volums d’imatges generades amb la tècnica del seguiment fotogràfic., mitjançant la plataforma MammalWeb. Gràcies a aquesta iniciativa, el grup espera obtenir un gran volum d’informació sobre la distribució i abundància de les espècies, ajudant així a determinar el seu estat de conservació.

Trobareu tota la informació sobre com accedir al projecte a: https://grupfelis-ichn.iec.cat/fototrampeig-catalunya

Data actualització: 03/08/2022

Comparteix a: