El grup Capreolus aconsegueix fotografiar i gravar diversos exemplars de llúdriga a la riba olesana del riu Llobregat. Aquesta troballa confirma la seva presència a la zona sud de Montserrat i serveix com a indicador de la bona qualitat del riu.

El grup Capreolus (Grup de Recerca i Natura d’Olesa de Montserrat) és un grup naturalista format fa aproximadament dos anys que es dedica a la recerca, conservació i divulgació del patrimoni natural d’Olesa de Montserrat. És una secció de l’entitat Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, i ha pogut dur a terme els estudis de fauna salvatge amb càmeres trampa gràcies a la col·laboració del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat.

Durant el darrer mes de març el grup ha participat en un projecte d’estudi de la llúdriga (Lutra lutra) al tram baix del riu Llobregat i ha enregistrat imatges de diferents exemplars que semblen estar establerts a la zona. El període de zel de la llúdriga es pot donar en qualsevol moment de l’any, però és durant la primavera quan és més freqüent que aquest mustèlid aquàtic busqui aparellar-se de forma activa.

La llúdriga s’ha anat expandint pel territori català fruit de la seva recuperació, actualment però, la seva distribució al riu Llobregat no està prou definida. Se’n coneix la presència al llarg de tota la conca però no hi ha estudis exhaustius al respecte. El tram baix del riu és el més contaminat, la qual cosa fa que conèixer l’estat de l’espècie en aquesta zona sigui molt interessant. És per això que diferents naturalistes repartits pels municipis del tram baix del riu Llobregat (entre ells el grup de Capreolus) han unit esforços per intentar fotografiar individus d’aquesta espècie tan emblemàtica a la llera del riu.

Mitjançant la tècnica de mostreig de fauna amb càmeres trampa, Capreolus ha aconseguit enregistrar imatges de la llúdriga a la ribera olesana. La primera de les diverses captacions aconseguides va ser al 7 de març del 2021. El grup ha comptat amb l’ajuda de científics experts del grup Felis (Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya) a l’hora d’interpretar algunes de les captacions obtingudes.

Es tracta d’una troballa important, ja que és el primer cop que es fotografia la llúdriga al terme municipal d’Olesa de Montserrat. Les imatges permeten concloure que aquest animal està ben establert a la zona, ja que en una de les gravacions es poden veure instantànies d’una femella que probablement està embarassada. A més, també s’han enregistrat filmacions del que sembla ser una parella adulta interactuant per la zona. Totes aquestes proves fotogràfiques indiquen que la llúdriga ocupa aquest tram del Llobregat i que Olesa de Montserrat formaria part del seu territori de cria.

La llúdriga és un bon indicador de l’estat dels rius perquè requereix d’uns mínims pel que fa a la qualitat de l’aigua, la quantitat de preses i la presència de bosc de ribera, i pel que sembla, el tram del Llobregat al seu pas per Olesa de Montserrat compleix aquests requisits.

Per últim, cal destacar que el fet de tenir la llúdriga al Llobregat afavoreix l’equilibri de l’ecosistema fluvial i pot servir com a controlador d’espècies invasores com el cranc de riu americà (Procambrus clarkii) del qual s’alimenta o el visó americà (Neovison vison) amb qui competeix.

Correu electrònic:
grupcapreolus@gmail.com

Capreolus GRNOM:
  Twitter: @capreolus_grnom
  IG: @capreolus_grnom
  Facebook: @CapreolusGRNOM