Fototrampeig Mamífers Catalunya

El seguiment amb càmeres trampa o “fototrampeig”, és una tècnica no invasiva que s’ha popularitzat molt en els darrers anys. Aquesta tècnica ens pot ajudar a conèixer la presència d’espècies d’animals, habitualment mamífers, de difícil detecció, com el gat fer (Felis silvestris) o el turó (Mustela putorius), però també ens dona informació interessant de tota la comunitat de mamífers d’una zona. A Catalunya, un bon grapat de naturalistes ja utilitzen aquesta tècnica i la informació que recullen pot ser cabdal per valorar l’estat de conservació dels mamífers de casa nostra.

El projecte Fototrampeig Mamífers Catalunya té com a objectiu oferir un portal de referència per la recollida de dades de càmeres de seguiment fotogràfic (fototrampeig). El portal vol esdevenir un projecte de ciència ciutadana, on qualsevol usuari amb una càmera pugui penjar les fotos que hagi obtingut (“rastrejadors”) i que, amb l’ajuda d’altres usuaris (“avistadors”), es puguin revisar i classificar les fotografies múltiples vegades tal de maximitzar la fiabilitat de les identificacions. Les coordenades de les càmeres sempre seran confidencials i els usuaris sempre podran decidir on i quan posen les seves càmeres. 

Contacta: fototrampeigcatalunya@gmail.com

Descarrega’t el manual per utilitzar l’aplicació:                                                              TUTORIAL MAMMALWEB

Dona’t d’alta per incorporar imatges al projecte a través del següent formulari:
REGISTRA’T a FOTOTRAMPEIG MAMÍFERS CATALUNYA 

Classifica fotografies i vídeos a:
MAMMALWEB – FOTOTRAMPEIG MAMÍFERS CATALUNYA

Consulta els resultats en directe:

MAMMALWEB – MAPA INTERACTIU

TUTORIAL MAPA INTERACTIU

 Consells:
CONSELLS PER TRIAR UNA CÀMERA DE FOTOPARAMENT

CONSELLS SOBRE ON I COM COL·LOCAR UNA CÀMERA DE FOTOPARAMENT

COM DISTINGIR UN CÈRVOL, D’UNA DAINA O D’UN CABIROL

COM DISTINGIR UNA FAGINA D’UNA MARTA

VISÓ AMERICÀ VS LLÚDRIGA

Aquest projecte està liderat pel Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN), amb el suport de la Fundació Barcelona Zoo. L’objectiu principal és involucrar la societat en l’estudi de la nostra fauna a partir de les càmeres de fototrampeig i fomentar que aquesta informació naturalista es pugui compartir i emmagatzemar d’una forma eficient.

Equip promotor i coordinador del projecte

Joana Bastardas-Llabot, Albert Campsolinas, Pau Federico, Marc Fusellas, Marc Gallardet, Alberto Ginés, Roger Mota, Gemma Rey, Míriam Sánchez, Miquel Torrents-Ticó, Ferran Sayol, Marc Vilella, Pep Xarles, Jordi Vilarrasa.