Reportatge de Telenotícies Comarques de TV3, 05/10/2020

Des de principis d’any, un grup d’investigadors està buscant els carnívors que s’amaguen al cor de les Guilleries, en una d’aquestes sortides els ha acompanyat un equip de TV3 a gravar-los i com a resultat s’ha publicat un curt reportatge explicant aquest projecte, publicat amb el títol: “Detecten gats fers i isards a les Guilleries en un estudi sobre la fauna del massís”.

El projecte està finançat gràcies a la beca atorgada per la càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar, compartida entre la UVic-UCC i la UDG, i està coordinat per Xavier Soler, Marc Vilella i Ferran Sayol. Els investigadors han col·locat diverses càmeres de fototrampeig dins de l’EIN Guilleries i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, separades per 1,5 km aproximadament, que han permès cobrir bona part del territori de les Guilleries i que ja van donant els seus fruits. En les darreres revisions efectuades i posterior classificació de les imatges, s’ha detectat la presència del gat fer (Felis silvestris), una espècie de la qual no se sap encara la seva distribució exacta a Catalunya.

Per altra banda, també s’ha detectat la mostela (Mustela nivalis), actualment molt rarificada i en possible regressió a Catalunya, i un isard (Rupicapra pyrenaica). La detecció d’aquesta darrera espècie, malgrat no ser un carnívor, ha estat especialment sorprenent degut a la seva distribució fonamentalment pirinenca. Tot i així, gràcies a informació facilitada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, s’ha constatat que no és estrany observar isards en zones de muntanya mitjana, ja que el bon estat de les seves poblacions facilita la dispersió d’individus aïllats cap a nous territoris on fins ara l’espècie no hi era present.

Fent honor al nom de la zona, la guilla està sent el carnívor detectat més freqüentment per les càmeres. Per altra banda, també s’han dissenyat una sèrie de parcel·les per trampejar petits mamífers en diferents hàbitats de les Guilleries. Les dades recollides han de permetre analitzar l’abundància de les diferents espècies de carnívors i els hàbitats que prefereixen. Els resultats finals – que es preveuen presentar a finals del 2020 – ajudaran a tenir una visió més completa dels carnívors que viuen a les Guilleries.

Trobareu més informació del projecte clicant aquí

 

Text: Xavier Soler, Ferran Sayol, Marc Vilella
Data actualització: 26/10/2020

Comparteix a: